Blog

Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Γυναίκα πάσχει από πελματιαία απονευρωσίτιδα. Πιάνει το αριστερό της πέλμα και με τα δύο της χέρια.

Κοινοποίηση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια πάθηση του ποδιού που μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και πόνο.

Πρόκειται για μια αρκετά κοινή πάθηση, γι’ αυτό και στον παρακάτω αναλυτικό οδηγό θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πελματιαία απονευρωσίτιδα: τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της, τα κύρια αίτια κ.α.

Ας μη χάνουμε άλλο χρόνο και πάμε αμέσως να ξεκινήσουμε!

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια ορθοπεδική πάθηση του πέλματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ερεθισμό της πελματιαίας απονεύρωσης (πρόκειται για το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας), ενός παχιού συνδέσμου που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού, συνδέοντας το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών.

Αυτή η πάθηση προκαλεί συνήθως πόνο στη φτέρνα, ιδίως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που συνεπάγονται επιβάρυνση του πέλματος, όπως είναι το περπάτημα ή η ορθοστασία.

Παρεμπιπτόντως, βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον πόνο στα πόδια από την ορθοστασία στο σχετικό άρθρο μας!

Πελματιαία απονευρωσίτιδα – Κύριες αιτίες

Η κατανόηση των αιτιών της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης πελματιαίας απονευρωσίτιδας:

  • Υπέρχρηση και υπερβολική καταπόνηση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα συχνά αναπτύσσεται λόγω επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων που ασκούν υπερβολική πίεση στην πελματιαία περιτονία.

Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι η πολύωρη ορθοστασία, το τρέξιμο, το παρατεταμένο βάδισμα σε σκληρές επιφάνειες ή η ενασχόληση με αθλήματα μεγάλης έντασης.

  • Ακατάλληλα υποδήματα

Η χρήση παπουτσιών με ανεπαρκή στήριξη της καμάρας ή με αρκετά μαλακή σόλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Τα ψηλά τακούνια, οι σαγιονάρες και τα φθαρμένα παπούτσια είναι κάποιοι από τους πλέον συνηθισμένους ενόχους.

  • Ηλικία και αυξημένο βάρος

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Επίσης, το μεγάλο σωματικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση στην πελματιαία περιτονία, καθιστώντας τα υπέρβαρα άτομα πιο ευαίσθητα στη συγκεκριμένη πάθηση.

  • Ανατομία πέλματος και μη φυσιολογική μηχανική ποδιού

Οι μη φυσιολογικές καμάρες των ποδιών (π.χ. ψηλές ποδικές καμάρες, ύπαρξη πλατυποδίας κ.λπ.) μπορούν να μεταβάλουν την κατανομή του βάρους και να επηρεάσουν την πελματιαία περιτονία.

Οι ανωμαλίες στη βάδιση και οι υπερβολικά σφιχτοί μύες της γάμπας μπορεί επίσης να αποτελέσουν αιτίες εμφάνισης.

  • Άκανθα πτέρνας

Η άκανθα πτέρνας συχνά συνοδεύει την πελματιαία απονευρωσίτιδα στους ασθενείς, χωρίς όμως αυτή να είναι απαραίτητα το βασικό αίτιο της πάθησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Γιατρός με άσπρη ποδιά εξετάζει ασθενή που πάσχει από πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους (συχνά συνδυαστικά):

  • Ιατρικό ιστορικό

Ο γιατρός κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα, πόσο έντονα είναι, τι τα ανακουφίζει ή τα επιδεινώνει, τι συνθήκες έχει ο ασθενής στην καθημερινότητά του κ.λπ.

  • Κλινική εξέταση

Ο γιατρός ελέγχει τα πέλματα για τυχόν ευαισθησία, πρήξιμο, μη φυσιολογική μηχανική ποδιού.

Ακόμα, ελέγχει και αξιολογεί τη βάδιση και τη στάση των ποδιών του ασθενή.

  • Απεικονιστικές εξετάσεις

Τέτοιες μπορεί να είναι η ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα.

Μια ακόμα ειδική απεικονιστική εξέταση που μπορείτε να κάνετε είναι και το πελματογράφημα, για την ανάλυση της κατανομής των πιέσεων στο πόδι σας, τόσο κατά τη στάση όσο και κατά τη βάδιση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το πελματογράφημα, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας!

Κλείστε άμεσα ραντεβού για να κάνετε δωρεάν ψηφιακό πελματογράφημα, είτε στον χώρο σας είτε στον χώρο της Ergomedical!

Πελματιαία απονευρωσίτιδα – Συχνά συμπτώματα

Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που συνοδεύουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα:

  • Οξύς, διαπεραστικός πόνος στην πτέρνα, ιδίως μετά τα πρώτα σας βήματα το πρωί που ξυπνάτε ή έπειτα από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης.
  • Πόνος κατά μήκος της καμάρας του ποδιού.
  • Ευαισθησία της φτέρνας στην αφή ή στην πίεση.
  • Περιορισμένη κινητικότητα και δυσκαμψία.
  • Οίδημα και κοκκίνισμα στην περιοχή.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα – Κατάλληλη αντιμετώπιση & θεραπεία

Πέρα από τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να δούμε και τι είδους αντιμετώπιση και θεραπεία απαιτεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη διαχείριση και τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

1. Ξεκούραση και αλλαγή του τρόπου ζωής

Ένα από τα πρώτα βήματα στη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι η ανάπαυση ή η τροποποίηση των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο.

Αποφύγετε το υπερβολικό περπάτημα, το τρέξιμο ή την πολύωρη ορθοστασία. Η ξεκούραση του πάσχοντος ποδιού επιτρέπει στην πελματιαία απονεύρωση να επουλωθεί.

2. Πάγος για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ο πάγος για την πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τη δυσφορία.

Χρησιμοποιήστε μια παγοκύστη τυλιγμένη σε ένα λεπτό ύφασμα για 15-20 λεπτά για αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και, πιο συγκεκριμένα, ανά 3-4 ώρες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψυκτικές κρέμες ανακούφισης.

3. Ασκήσεις και διατάσεις για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις και διατάσεις για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση και στη μείωση του πόνου.

Γυναίκα που πάσχει από πελματιαία απονευρωσίτιδα κάνει διατάσεις στα πέλματά της.

Συγκεκριμένα, οι διατάσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών της γάμπας αλλά και στην ενδυνάμωση του αχίλλειου τένοντα είναι ιδανικές ώστε να αποφορτίσουν το πέλμα του ποδιού και ειδικότερα την ερεθισμένη πελματιαία περιτονία.

4. Φυσικοθεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα; Μα, φυσικά, με φυσικοθεραπεία!

Οι εξειδικευμένες ασκήσεις που θα σας κάνει ο φυσικοθεραπευτής θα βελτιώσουν τη δύναμη όλων των μυών του ποδιού και κυρίως της γάμπας, ενισχύοντας παράλληλα την ευελιξία αλλά και τη συνολική μηχανική του βαδίσματός σας.

Αυτό θα σας ανακουφίσει από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της πελματιαίας απονευρωσίτιδας και θα μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πού βοηθάει η φυσικοθεραπεία, ρίξτε μια ματιά στο χρήσιμο άρθρο που έχουμε γράψει!

5. Ειδικοί πάτοι και παπούτσια για πελματιαία απονευρωσίτιδα

Οι ειδικοί ορθωτικοί πάτοι (ή πέλματα) και τα ειδικά παπούτσια για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι επίσης μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Αρχικά, τα ειδικά ανατομικά πέλματα μπορούν να προσφέρουν καλύτερη στήριξη της καμάρας του ποδιού και καλή απορρόφηση των κραδασμών, μειώνοντας την πίεση που δέχεται η πελματιαία απονεύρωση.

Ακόμα, συνιστώνται συνήθως και ειδικά υποστηρικτικά ανατομικά παπούτσια, τα οποία επίσης παρέχουν καλή στήριξη της ποδικής καμάρας αλλά και απορρόφηση των κραδασμών.

6. Φάρμακα για πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί ακόμα να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και πιο συγκεκριμένα με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως είναι η ναπροξένη ή η ιβουπροφαίνη.

Αυτά μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή και πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

7. Νυχτερινός νάρθηκας για πελματιαία απονευρωσίτιδα

Άντρας φοράει ειδικό νάρθηκα μπλε χρώματος για πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Ένας νυχτερινός νάρθηκας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια ακόμα λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται έχοντας τα πόδια τους σε πελματιαία κάμψη (η καθοδική κίνηση του ποδιού και των δακτύλων), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνει η πελματιαία απονεύρωση και, έτσι, να προκαλείται ο πόνος το πρωί.

Οι νυχτερινοί νάρθηκες βοηθούν το πόδι να διατηρείται σε ραχιαία κάμψη (η ανοδική κίνηση του ποδιού και των δακτύλων προς την κνήμη).

8. Χειρουργείο για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Το χειρουργείο θεωρείται η έσχατη λύση για την αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας και συνιστάται αρκετά σπάνια.

Όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν αποτύχει, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη για την απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης ή για την επιμήκυνση του γαστροκνήμιου μυός.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα, συμπτώματα & αντιμετώπιση – Σύνοψη

Παραπάνω είδαμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πελματιαία απονευρωσίτιδα: τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της, τα κύρια αίτιά της κ.λπ.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να είναι επώδυνη και εξουθενωτική, ωστόσο με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, τα άτομα που πάσχουν μπορούν να ανακουφιστούν και να ανακτήσουν την κινητικότητά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Μην ξεχνάτε ότι, εάν παρουσιάσετε σχετικά συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ώστε να σας δώσει τις αναγκαίες οδηγίες.

Εάν πάσχετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα, ανακαλύψτε στο άρθρο μας χρήσιμα tips για το πώς να επιλέξετε ανατομικά παπούτσια που θα σας ανακουφίσουν από τις δυσάρεστες επιπτώσεις!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.