Blog

Τι είναι η οξυγονοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Θεματική εικόνα για το τι είναι η οξυγονοθεραπεία. Ηλικιωμένος φορά αναπνευστική μάσκα ξαπλωμένος σε κρεβάτι.

Κοινοποίηση

Το οξυγόνο αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο αέριο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς, όπως ήδη θα γνωρίζετε, χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όλοι έχουμε επαρκή ποσότητα οξυγόνου στο σώμα μας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η ποσότητα του οξυγόνου δεν επαρκεί, κατάσταση δυνητικά απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται η οξυγονοθεραπεία. Τι είναι, όμως, η οξυγονοθεραπεία;

Πάμε να δούμε περισσότερα για αυτή και να λύσουμε όλες τις απορίες σας!

Τι είναι η οξυγονοθεραπεία;

Η οξυγονοθεραπεία αποτελεί μια ιατρική θεραπεία που χαρακτηρίζεται από την ελεγχόμενη χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου σε άτομα με μειωμένη αναπνευστική λειτουργία ή ανεπαρκή επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους.

Η συγκεκριμένη θεραπεία αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιπέδων οξυγόνου που είναι διαθέσιμη στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κορεσμό του οξυγόνου και υποστηρίζοντας ζωτικές σωματικές λειτουργίες.

Πότε ενδείκνυται η οξυγονοθεραπεία;

Όπως είπαμε και νωρίτερα, η οξυγονοθεραπεία απαιτείται όταν ο οργανισμός ενός ατόμου δεν λαμβάνει επαρκές οξυγόνο για να καλύψει τις μεταβολικές του ανάγκες.

Η αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει στη συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ιατρικές παθήσεις ή καταστάσεις όπως:

  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Άσθμα
  • Κυστική ίνωση
  • Εμφύσημα
  • Πνευμονία
  • Υπνική άπνοια
  • Καρδιολογικές παθήσεις (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.)
  • Νευρολογικές παθήσεις (νόσος κινητικού νευρώνα, αγγειακό εγκεφαλικό, μυασθένεια, όγκοι κ.α.)
  • Δηλητηρίαση
  • Μετά από κάποιο χειρουργείο

Συμπτώματα χαμηλού οξυγόνου

Τα πιο κλασικά συμπτώματα που μπορεί κάποιος να εμφανίσει λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (υποξυγοναιμία) είναι τα εξής:

  • Ταχυκαρδία
  • Δύσπνοια
  • Ταχύπνοια
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Κυάνωση (μελανά χείλη ή άκρα)
  • Σύγχυση
  • Διαταραχές προσανατολισμού
  • Υπνηλία

H2: Τύποι οξυγονοθεραπείας

Ηλικιωμένη λαμβάνει οξυγονοθεραπεία με ρινική κάνουλα μέσα σε θάλαμο νοσοκομείου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οξυγονοθεραπείας, καθένας από τους οποίους προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες των ασθενών και στη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Ορισμένοι συνηθισμένοι τύποι οξυγονοθεραπείας περιλαμβάνουν:

1. Συμπιεσμένο οξυγόνο

Μία από τις πιο συνήθεις μεθόδους οξυγονοθεραπείας είναι η θεραπεία με συμπιεσμένο οξυγόνο.

Αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιείται συνήθως σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, όταν απαιτείται μακροχρόνια χρήση οξυγόνου (κυρίως για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις).

Το συμπιεσμένο οξυγόνο αποθηκεύεται σε κυλίνδρους υψηλής πίεσης και παρέχεται στους ασθενείς κυρίως μέσω ρινικών σωληνίσκων ή μασκών προσώπου.

2. Συμπυκνωτές οξυγόνου

Αν χρειάζεστε για οποιονδήποτε λόγο οξυγονοθεραπεία στο σπίτι, τότε η καλύτερη ίσως λύση είναι οι συμπυκνωτές οξυγόνου.

Ένας σταθερός συμπυκνωτής οξυγόνου είναι μια συσκευή που λειτουργεί με ρεύμα, η οποία αφαιρεί το άζωτο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, συμπυκνώνει το οξυγόνο και το παρέχει στον ασθενή.

Για ασθενείς που θέλουν να έχουν την αυτονομία τους και εκτός σπιτιού και χρειάζονται συνεχή ροή οξυγόνου, υπάρχουν και οι εξαιρετικοί φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου, οι οποίοι φορτίζονται και έχουν συγκεκριμένες ώρες αυτονομίας.

Γενικά, η λύση των συμπυκνωτών οξυγόνου είναι πολύ καλή, μιας και αποτελούν συσκευές χαμηλής συντήρησης και καλής ενεργειακής απόδοσης.

3. Υγρό οξυγόνο

Αυτή η μέθοδος οξυγονοθεραπείας περιλαμβάνει μια τροχήλατη δεξαμενή που περιέχει υγρό οξυγόνο, το οποίο έχει συμπιεστεί σε τεράστιο βαθμό που έχει πάψει να είναι αέριο.

Το υγρό οξυγόνο, αφού βγει από τη δεξαμενή, μετατρέπεται σε αέριο και παρέχεται στον ασθενή, με τη διάρκεια ζωής της δεξαμενής να εξαρτάται από το μέγεθός της αλλά και από το ροή του οξυγόνου.

4. Υπερβαρική οξυγονοθεραπεία

Μια ακόμα μέθοδος οξυγονοθεραπείας είναι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (hyperbaric oxygen therapy ή HBOT).

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, λοιπόν, δεν είναι όπως οι υπόλοιπες. Και αυτό γιατί ο ασθενής μπαίνει σε έναν θάλαμο (υπερβαρικός θάλαμος) στον οποίο η πίεση του αέρα αυξάνεται κάποια επίπεδα πάνω από την κανονική ατμοσφαιρική πίεση.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η ποσότητα οξυγόνου που μεταφέρεται στον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι αναγκαίο να δίνεται προσοχή ώστε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα να μη φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα οφέλη της οξυγονοθεραπείας

Συμπυκνωτής οξυγόνου για οξυγονοθεραπεία δίπλα σε κρεβάτι νοσοκομείου.

Αφού, λοιπόν, είδαμε τι είναι η οξυγονοθεραπεία αλλά και τους πιο βασικούς τύπους της, τώρα ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη της χορήγησης οξυγόνου.

Πάμε να δούμε τα πιο σπουδαία από αυτά:

  1. Βελτιωμένη οξυγόνωση
  1. Μείωση δύσπνοιας
  1. Ενίσχυση αθλητικής απόδοσης
  1. Πρόληψη βλαβών σε ζωτικά όργανα (π.χ. νεφρά, καρδιά κ.α.)
  1. Βελτίωση γνωστικής λειτουργίας
  1. Βελτίωση στην επούλωση πληγών ή τραυμάτων
  1. Μείωση κόπωσης της καρδιάς
  1. Διαχείριση χρόνιων παθήσεων (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
  1. Αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας (δείτε τι είναι η υπνική άπνοια στο σχετικό άρθρο μας)
  1. Μείωση συμπτωμάτων ημικρανίας και πονοκεφάλου

Οξυγονοθεραπεία: Τι παρενέργειες μπορεί να έχει;

Η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο είναι γενικά ασφαλής και ιδιαιτέρως ευεργετική για μια ποικιλία παθήσεων και προβλημάτων.

Ωστόσο, πάντα υπάρχουν και κίνδυνοι, ειδικά στην περίπτωση που η θεραπεία δε γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο ή με την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση.

Η οξυγονοθεραπεία, λοιπόν, μπορεί να έχει τις εξής παρενέργειες:

  • Τοξικότητα οξυγόνου (μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ίνωση, βήχα, τραχειοβρογχίτιδα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος κ.α.)
  • Ρινικοί ή δερματικοί ερεθισμοί
  • Ρινική συμφόρηση
  • Εξάρτηση από τον κορεσμό οξυγόνου (οι φυσικοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί οξυγόνου του οργανισμού γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί)
  • Ατελεκτασία κυψελίδων πνεύμονα
  • Καταστολή αναπνευστικού κέντρου και, σε πιο ακραία σενάρια, αναπνευστική οξέωση και κώμα

Τι είναι η οξυγονοθεραπεία – Σύνοψη

Και τώρα που γνωρίζετε τι είναι η οξυγονοθεραπεία (και όχι μόνο), καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμο είδος θεραπείας είναι για άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα, επιτρέποντας τη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας ζωής τους.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη γνωριμία με την οξυγονοθεραπεία, γίνεται φανερό πως αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ιατρικής, προσφέροντας νέα πνοή (κυριολεκτικά) σε όσους παλεύουν με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό σας, ρίξτε μια ματιά στις ποιοτικές αναπνευστικές συσκευές οξυγονοθεραπείας (και όχι μόνο) που προσφέρουμε, ακολουθώντας φυσικά πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κερδίστε 5% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία

Eγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.